Interesse in een valkparkiet?

Algemene informatie over onze hobbykwekerij
Wij kweken sinds 2005 diverse mutaties valkparkieten en maken ze tevens handtam als dat gewenst is. We doen dit op hobbymatig niveau. Op onze website kan je diverse foto’s vinden van onze vogels en onze kwekerij. uiteraard is het ook mogelijk om onze kwekerij te bezoeken, maak hiervoor echter wel even een afspraak.

Kweekseizoen
We kweken in de periode april/mei – augustus/september. Buiten deze periode hebben we soms een nestje binnen. Buiten wordt er in kolonie gekweekt, dat wil zeggen dat alle vogels bij elkaar zitten tijdens de kweek. Ze zoeken aan het begin van het seizoen een broedblok uit en krijgen daar dan maximaal twee nestjes van ongeveer 3-5 jongen.

Ringen
De jongen worden als ze ongeveer een week zijn geringd. Wij zijn altijd lid geweest van de vereniging €uro-Parrot met kweeknummer KK696. Helaas is deze vereniging gestopt en gaan nu verder bij de vereniging De Parkietensociëteit onder kweeknummer 07370.

Reserveren
Gedurende het hele jaar kan je via mail contact met ons opnemen om je interesse door te geven. We kunnen je dan proberen op de hoogte houden en je benaderen als het kweekseizoen echt begonnen is. Natuurlijk begint een kweekseizoen als de blokken worden opgehangen al een beetje, maar echt is alles pas als het eerste kleintje geboren wordt. Met een week of drie krijgt een jonge valkparkiet wat veertjes en uitstraling wordt duidelijker. Dit is het moment dat ik een reservering voor een jonge valkparkiet echt vastleg en het zeker wordt welke naar wie zal gaan verhuizen.

Tam maken
Als de jongen rond de vier weken oud zijn, dan vliegen ze uit. Dit is altijd een erg mooi gezicht. Voor het eerst een grotere wereld verkennen is natuurlijk ook spannend. Ouders begeleiden de jongen naar het zelfstandig worden en eten.
De vogels die niet handtam gemaakt worden, laat ik dan vooral hun gang gaan. Spiermassa en vliegtechniek moeten zij immers ontwikkelen. De jongen die handtam gemaakt moeten worden hebben tijdens hun verblijf in het broedblok al veel aan onze handen mogen wennen. Als ze uitgevlogen zijn blijft dit vele handcontact erg belangrijk. Als ze zelfstandig kunnen eten en wettelijk van de ouders gescheiden mogen worden, komen ze naar binnen om daar verder te wennen aan de omgevingsgeluiden die er binnen veelal zijn, zoals: telefoon, televisie, stofzuiger, maar ook stemmmen bijvoorbeeld, zijn belangrijk om aan te wennen. De jongen zitten dan meerdere keren per dag bij ons.

Verhuizen
Dan is het eindelijk zover en is het jong gewend en eet hij of zij geheel zelfstandig. De tijd om te verhuizen is aangekomen. De jonge valkparkiet is dan inmiddels een jonge peuter van een week of 7-8 oud.
Mensen die een vogel bij ons gereserveerd hebben benaderen we op het moment dat we vermoeden dat de zelfstandigheid niet lang meer op zich zal laten wachten, zodat er alvast een ophaalmoment gekozen kan worden. De jonge valkparkiet kan in een vervoersbox vervoerd worden als men die heeft, anders voldoet een doosje van ons prima.
De nieuwe eigenaar/eigenaren ontvangen een certificaat met alle gegevens van de vogel: mutatie, ouders, geboortedatum en ringnummer. Ze krijgen wat algemene informatie en een zakje vogelzaad mee, dat ze bij ons gewend waren te eten. Voor andere benodigdheden (behalve het verblijf) is eventueel alles in onze webwinkel te verkrijgen.